Yrjö Hakanen

Missä "Helsingin henki"?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous järjestettiin Suomessa 1975, vaikka eri tahoilla oli kokouksen suhteen varauksia ja ristiriitaisia tavoitteita. Nyt Suomen ulkoministeriö on päättänyt evätä Venäjän duuman johdon pääsyn ETYKin 40-vuotiskokoukseen.

Ulkoministeri Timo Soini perustelee kieltoa sillä, että Suomen ulkoministeriön kyseltyä asiaa muiden EU-maiden edustajilta, oli joiltain tullut kielteinen kanta Venäjän duuman valitsemien johtohenkilöiden osallistumiseen. Jos tällainen asenne olisi vallinnut neljä vuosikymmentä sitten, ei koko Ety-kokousta olisi pidetty Helsingissä. Miksi ulkoministeriö ei voinut toimia, kuten vastaavankaltaisen vierailun sallinut Ranska?

Presidentti Urho Kekkosen johdolla Suomi pyrki omalta osaltaan liennyttämään, rakentamaan yhteistyötä ja edistämään aseidenriisuntaa Euroopassa. Myös tänään tarvitaan vuoropuhelua, liennytystä, yhteistyötä ja toimia asevarustelukierteen lopettamiseksi. ETYKin isäntämaa tuskin voi paljon pahemmin munata juhlakokouksen valmisteluissa, kuin että myös ETYKistä itsessään tylee yksi vastakkainasettelua lisäävä tekijä.

Tämä lienee ministeri Soinin tähän mennessä suurin ulkopoliittinen "saavutus", valitettavasti se on tuskin voinut tapahtua ilman presidentti Sauli Niinistön myötävaikutusta. "Saatanan tunarit", olisi ehkä Kekkonen kommentoinut.

Kaiken lisäksi samaan aikaan ETYK-kokouksen kanssa Suomeen on tulossa Yhdysvaltojen laivaston "ykkösnyrkiksi" kuvattu hävittäjäalus risteilyohjusten kanssa Naton johtamaan Baltops-sotaharjoitukseen liittyen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Venäjän duuman jäsenistä kommunistit olisivat olleet tervetulleita , mutta nyky hallinnon jäsenet jäävät rannalle. Merkillistä menoa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Otsikon kysymykseen vastaus lienee: Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tämän "helsingin hengen" tilalle on tullut pelko, lännettyminen, nato myöteisyys ja idän herjaaminen. Mistä tämä on sitten tullut? No tietenkin tuontitavarana Jenkeistä niinkuin moni muukin uudenajan aate.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Missä "Helsingin henki"?

Eipä tuota taida enää löytyä mistään. Yksi merkittävistä osallistujista eli Neuvostoliitto on hävinnyt tykkänään ja kokonaan. Monia uusia itsenäisiä valtioita on tullut Eurooppaan. Tosin Venäjä näyttää kiistävän Baltian valtioiden itsenäistymisen.

Niinpä ne ajat muuttuvat. Miten on, onko siitä jo viisi vuotta mennyt, kun Venäjä osallistui näihin laivastoharjoituksiin, joita nyt kammoksutaan.

Yrjö Hakanen. Olet fiksu mies ja uskomattoman energinen, kun jaksat aina vain puhua totuudesta näille kaiken maailman pässinpäille. Onpa monta asiaa, jota minä hidasjärkinen en ymmärrä. Tässäpä yksi, josta kysyn nyt.

Itäinen naapurimme Venäjä on erittäin militaristinen, köyhä, äärikapitalistinen, nationalistinen ja sekukroatisesti hallittu. Lisäksi sen yksinvaltainen johtaja on V. Putin, joka kiristää ohjia stalinmaisesti.

Sitten se kysymys: Minkä vuoksi ja mistä syistä sinä ja puolueesi kunnon kommunisteina kannatatte ja edesautatte Venäjää sekä sen nykyjärjestelmää?

Kommunistit saavat osoittaa mieltään Venäjällä pienoisina kulkueina, joihin osallistuu lähinnä yli 70-vuotiaita. Riittääkö se?

Reijo Tossavainen

Helsingin henki on hävinnyt Moskovassa sananmukaisesti kuten pieru Siperiaan... Venäjä ei siis mitenkään noudata yhteisesti hyväksyttyä periaatteita.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Entä Suomi?

Se noudattaa "yhdessä" (=parin kiihkeimmän EU-maan kanssa) hyväksyttyjä periaatteita niin pilkulleen ja silmät sidottuna, että tulee lietsoneeksi sotaa kaikin voimin.

Muistaakseni Persut ovat korostaneet maalaisjärkeä pilkunviilauksen sijaan. Unohtuiko se kokonaan hallitusvastuun myötä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kysyjälle vastaisin seuraavaa. Helsingin Henki voi hyvin ja sitä kunnioitetaan.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) on järjestö, jossa on jäseninä 57 valtiota Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa.

ETYJ käsittelee laajasti kolmeen eri pääryhmään liittyviä turvallisuuskysymyksiä:
- poliittis-sotilaalliset kysymykset
- talous- ja ympäristökysymykset
- inhimillisen ulottuvuuden (ihmisoikeus-) kysymykset.

Miksi Venäjä ei ole halukas osallistumaan näiden 56 muun maan hyväksymiin tavoitteisiin ? Siksi, koska Venäjä rikkoo ja on rikkonut jatkuvasti toiminnallaan kaikki Helsingin asiakirjan tavoitteet.

Nyt kun Venäjä provosoi ETYJ kokouksta osoittaa se yksinkertaisesti, että Venäjän intressissä ei ole enää vaalia euroopan turvallisuutta.

Kun venäläiset ovat selvillä matkustuskiellosta EU alueelle jo viime vuoden puolella, niin miksi he yrittävät lähettää sellaisia henkilöitä EU alueelle joilla on matkustuskielto. Täyttä idiotismia. Täyttä uhoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Myös tänään tarvitaan vuoropuhelua, liennytystä, yhteistyötä ja toimia asevarustelukierteen lopettamiseksi."

Kerro tuo Venäjälle!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomihan juuri kertoi sen Venäjälle: "ei kiinnosta neuvotella mistään paitsi meidän valitsemien tahojen ja henkilöiden kanssa".

Vuoropuhelua?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Milloin sitä nyrkkiä pääsee ihailemaan? Mitä, missä, milloin? http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1977...

Toimituksen poiminnat