Vapusta ja äitienpäivästä ei pidä tehdä kauppa- ja työpäivää HOK-Elannossa

Helsingin Osuuskauppa Elanto aikoo pitää Prisma-hypermarketit ja S-marketit avoinna vappuna, äitienpäivänä ja muun muassa koko pääsiäisen. Mielestäni tämä operatiivisen johdon päätös on syytä korjata ja säilyttää mm. vappu, äitienpäivä ja pääsiäissunnuntai vapaapäivinä.

– Vappu on työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä ja se on ollut Suomessa yleinen vapaapäivä koko sodanjälkeisen ajan. Osuuskaupan ei pidä olla romuttamassa työväenliikkeen suurimpiin saavutuksiin kuuluvia säännöllisiä vapaapäiviä ja vapun kaltaista juhlapäivää.

– Äitienpäivä on kaupan alalla ollut perinteisesti vapaapäivä, jolla on haluttu arvostaa äitejä ja antaa perheille mahdollisuus juhlia päivää yhdessä. Tämänkin vapaapäivän muuttaminen kauppapäiväksi kertoo ikävällä tavalla siitä, että HOK-Elannossa kaupallinen voitontavoittelu on polkenut alleen osuustoiminnan perinteiset sosiaaliset arvot.

Vahva asema markkinoilla korostaa HOK-Elannon yhteiskunnallista vastuuta, koska se vaikuttaa ratkaisuillaan koko kaupan alan ja laajemminkin sosiaaliseen, työelämän, vapaa-ajan ja kulttuurin kehitykseen. Kaikkien juhlapäivien muuttaminen kauppapäiviksi osoittaa huonoa harkintaa ja suorastaan välinpitämättömyyttä työväenliikkeen, perhe-elämän ja yhteisöllisistä arvoista.
 

Päätös aukioloajoista korjattava

Kehnot palkat pakottavat monet työntekijät tekemään töitä myös sunnuntaisin, jopa yötä myöten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että osuuskauppa voi väistää vastuunsa työnantajana turvata työntekijöille riittävä toimeentulo ilman, että kaikki juhlapäivät muutetaan kauppapäiviksi.

– Jos nyt keväällä ei jätetä yhtään juhlapäivää vapaaksi, aiotaanko samalla tavalla muuttaa kauppapäiviksi myös juhannus, itsenäisyyspäivä ja joulupyhät?

– Vaikka Sipilän hallitus vapautti kaupan aukioloajat, pitäisi osuustoiminnallisessa liikkeessä noudattaa kohtuutta eikä ajaa kehitystä kohti 24/7-yhteiskuntaa.

– Esitän, että HOK-Elannon hallitus korjaa päätöstä kaupan aukioloajoista niin, että kaupat ovat kiinni ainakin vappuna, äitienpäivänä, pitkänä perjantaina, pääsiäispäivänä, juhannuspäivänä, itsenäisyyspäivänä, isänpäivänä, joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä.

yhakanen
Muut Helsinki

Toimittaja. Työskennellyt aiemmin toimittajana mm. Tiedonantajassa, Ylioppilaslehdessä, Soihdunkantajassa ja Eespäin-lehdessä sekä kustannustoimittajana.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtajana 1990 - 2013. Helsingin kaupunginvaltuutettu 2005 - 2017.
Euroopan vasemmiston (European Left Party) hallituksen jäsen 2010 - 2013. Nykyisin Euroopan vasemmiston Itä-Euroopa työryhmän jäsen.
Vapaus Valita Toisin -yhdistyksen hallituksen jäsen.

Kirjoittanut kirjat Markkinoiden vai ihmisen hyväksi?(2013), Kuusi kuvaa Kekkosesta (1985) ja Kansallinen etu ja eheyttäminen (1982). Toimittajana ja kirjoittajana useissa kirjoissa, mm. Marxin Pääoman ajankohtaisuus 2015), Asukkaiden vai yhtiöiden valta? (2017), Toisenlainen kuntakartta – demokraattiset hyvinvointikunnat (2012), Elvi Sinervon Runot 1931 – 1956 (2012), Nykyinen kriisi ja Marx (2009), Vastavirtaan-pamfletti (2008, yhdessä Emmi Tuomen kanssa), Kolme kirjainta – SKP:n yhdeksan vuosikymmentä (2008, yhdessä Emmi Tuomen kanssa), Kuntapamfletti (2006), Sotaa ja imperialismia vastaan (2006), Imperialismi ja sosialismi tänään (2004), Agitprop-laulukirja (työryhmän kanssa 2002), Marxismi ja 2000-luku (2001), Työaika uusiksi (1998) ja Ei EU:lle -pamfletti (1994).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu