Yrjö Hakanen

Vapusta ja äitienpäivästä ei pidä tehdä kauppa- ja työpäivää HOK-Elannossa

Helsingin Osuuskauppa Elanto aikoo pitää Prisma-hypermarketit ja S-marketit avoinna vappuna, äitienpäivänä ja muun muassa koko pääsiäisen. Mielestäni tämä operatiivisen johdon päätös on syytä korjata ja säilyttää mm. vappu, äitienpäivä ja pääsiäissunnuntai vapaapäivinä.

– Vappu on työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä ja se on ollut Suomessa yleinen vapaapäivä koko sodanjälkeisen ajan. Osuuskaupan ei pidä olla romuttamassa työväenliikkeen suurimpiin saavutuksiin kuuluvia säännöllisiä vapaapäiviä ja vapun kaltaista juhlapäivää.

– Äitienpäivä on kaupan alalla ollut perinteisesti vapaapäivä, jolla on haluttu arvostaa äitejä ja antaa perheille mahdollisuus juhlia päivää yhdessä. Tämänkin vapaapäivän muuttaminen kauppapäiväksi kertoo ikävällä tavalla siitä, että HOK-Elannossa kaupallinen voitontavoittelu on polkenut alleen osuustoiminnan perinteiset sosiaaliset arvot.

Vahva asema markkinoilla korostaa HOK-Elannon yhteiskunnallista vastuuta, koska se vaikuttaa ratkaisuillaan koko kaupan alan ja laajemminkin sosiaaliseen, työelämän, vapaa-ajan ja kulttuurin kehitykseen. Kaikkien juhlapäivien muuttaminen kauppapäiviksi osoittaa huonoa harkintaa ja suorastaan välinpitämättömyyttä työväenliikkeen, perhe-elämän ja yhteisöllisistä arvoista.
 

Päätös aukioloajoista korjattava

Kehnot palkat pakottavat monet työntekijät tekemään töitä myös sunnuntaisin, jopa yötä myöten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että osuuskauppa voi väistää vastuunsa työnantajana turvata työntekijöille riittävä toimeentulo ilman, että kaikki juhlapäivät muutetaan kauppapäiviksi.

– Jos nyt keväällä ei jätetä yhtään juhlapäivää vapaaksi, aiotaanko samalla tavalla muuttaa kauppapäiviksi myös juhannus, itsenäisyyspäivä ja joulupyhät?

– Vaikka Sipilän hallitus vapautti kaupan aukioloajat, pitäisi osuustoiminnallisessa liikkeessä noudattaa kohtuutta eikä ajaa kehitystä kohti 24/7-yhteiskuntaa.

– Esitän, että HOK-Elannon hallitus korjaa päätöstä kaupan aukioloajoista niin, että kaupat ovat kiinni ainakin vappuna, äitienpäivänä, pitkänä perjantaina, pääsiäispäivänä, juhannuspäivänä, itsenäisyyspäivänä, isänpäivänä, joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kesko kiittää Yrjö Hakasta tästä ideasta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

SKP:n venäläinen veljespuolue kukittaa vuosittain puheenjohtajansa Gennadij Zjuganovin johdolla Suuren Johtajan Toveri Josif Vissarionovitsh Stalinin haudan osoittaen näin kunnioitustaan maan muun johdon tapaan Vladimir 'Iljitsh' Putinin suosikkiedeltäjälle. - Tulisiko harkita tuon vapaapäivän pyhittämistä myös Suomessa, ainakin aluksi venäläistaustaisia maahanmuuttajiamme koskien? Seuraavaksi ehkä sitten vuorossa olisi toiseksi ja kolmanneksi suurimmat mamuryhmämme, jotka eivät häpeäksemme ole vielä päässeet kunnioittamaan oikeauskoisia enempää kuin luokkakantaisiakaan bilepäiviään...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kun kaikki mainitsemasi juhlapäivät ovat ensisijaisesti äärimmäisen kaupallisia ja vasta toissijaisesti,sitä mitä sinä päivänä milloinkin satutaan juhlimaan,en näe mitään syytä sille,etteikö se varsinainen juhlapäiväkin voisi olla työpäivä..työntekijöitten löytymisessa ei ole varmasti mitään vaikeutta..hmm..no vapunpäivä työnjuhla..mikäs sen sopivampaa,kuin juhlia sitä työtä tekemällä.
Ja nuo osuustoiminnan perinteiset arvot..ne on poljettu aikoja sitten,joten onpas tekopyhää,kun hokista ja elannosta tuli hokkielanto,siinä viimeistään hävisi ne viimeisetkin arvot,kun työläisten ja porvarien kaupat muuttu yhdeksi ja samaksi.Vaan kappas kumma riistoporvari ja riistovasuri ovatkin vierekkäin,kun viiva vedetään ympyräksi.Kumpikaan muuten ei maksa työntekijöillee riittävän asiallista palkaa,etenkin,kun kyse on kaupan alasta.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Hakasen näkemys on näkemyksenä yhtä oikeutettu kuin kaikki vastakkaisetkin mielipiteet. Henkilökohtaisesti pystyisin kauppojen aukiolon osalta elämään 1970-luvun aikatauluilla eikä elämänlaatuni millään lailla siitä kärsisi.

Toimituksen poiminnat