Yrjö Hakanen

Nokia irtisanoo tuhansia - ja jakaa miljardeja omistajille

Nokia-yhtiön liikevoitto kasvoi viime vuonna 1,6 miljardista eurosta 1,9 miljardiin. Liikevoittoprosentti kohosi  14,6 prosenttiin, jota yhtiö itse kuvasi ”vahvaksi”. Omistajilleen yhtiö jakaa noin neljä miljardia euroa osinkoina ja kahden vuoden aikana ns. pääoman palautuksina. Sen sijaan tuhansille työntekijöille yhtiö jakaa irtisanomisilmoituksia tavoitteena 900 miljoonan "säästöt". Tältä osin tyyli ei ole Microsoftin ajoista muuttunut.

Nokian jättikauppa, jolla se osti ranskalaisen Alcatel-Lucentin, maksatetaan työntekijöillä. Ranskassa hallitus asetti kuitenkin kaupalle ehtoja, joiden takia työvoiman vähennyksestä vain 400 kohdistuu Ranskaan ja sielläkin ilmeisesti suurelta osin pääkonttoriin. Sen sijaan Suomessa hallitus ei ole asettanut Nokialle mitään vaatimuksia ja täältä lopetetaan noin 1 300 työpaikkaa.

Samalla kun hallitus antaa Nokian johtajille ja suuromistajille vapaat kädet joukkoirtisanomisiin, se laiminlyö mahdollisuuksia luoda julkiselle sektorille työpaikkoja, joissa Nokian ja muita ict-alan osaajat voisivat tuottaa palveluja, joille on muun muassa kunnissa tai vaikkapa sote-uudistuksessa monenlaista tarvetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Eero Mattila

Meillä on hyvät päättäjät, ei huolta! Ja vielä huonommaksi menee...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nokia sanoo tuhansia irti, mutta kommunistijohtajat ovat tapattaneet tuhansia ja taas tuhansia syyttömiä aina Leninistä asti!

Pekka Pylkkönen

"hallitus antaa Nokian johtajille ja suuromistajille vapaat kädet joukkoirtisanomisiin ---"

Tämä lause on jostain absurdista rinnakkaistodellisuudesta tuotu..

Että ihan hallitus antaa? Toisaalta onhan hallitus antanut myös Hakasen rellestää ja jättää edes palkkaamatta tuhansia työntekijöitä.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, ei huolehtia jonkun maan työllisyysasteesta.

Eero Mattila

Poliitikkojen tehtävä on huolehtia työllisyydestä - ei pelkästään jaella yritystukia.
Suomen poliitikot ja poliittiset puolueet halusi EU-jäsenyyden, eikö olisi jo aika opetella pelaamaan EUn säännöillä - kuten Ranska tekee?
- Muita peesaamalla ei voi koskaan voittaa!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eero Mattila

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

Ei tässä Suomen perustuslain kirjauksessa sanota missään, että valtion pitää kansa työllistää.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #8

Ei joo kannata suoraan palkata, mutta sehän on ainoa asia mitä valtio tekee. Palkataan lisään väkeä maatalousvirastoon kun entisetkään ei hoida hommiaan. Pakolaisasia työllistää mukavasti myös.
- Nokia case on hyvä esimerkki valtion roolista. Ranskassa Nokia-Alcatel fuusio loppujen lopuksi lisää 100 työpaikkaa valtion toimien ansiosta. Suomessa menetetään suoraan 1300 työpaikkaa, koska valtio ei tee mitään. Ei siinä työvoimatoimistot paljoa auta jos toiminta on tällaista.

Janne Suuronen

Oma valistunut arvaukseni on, että Ranskan 400 vähennys ei tarkoita yhtään irtisaomista. Laskennallinen luku, missä oma-aloitteisten lähtijöiden tilalle palkataan tuon verran vähemmän uusia työntekijöitä.

Suomen päättäjät ovat tosiaan olleet saamattomia Vanhasen hallituksista lähtien.

Toimituksen poiminnat