Yrjö Hakanen

Sote syteen vai uusiksi?

Sosiaali- ja terveyspalveluja tuotetaan kansainvälisesti vertaillen Suomessa tehokkaasti, mutta eriarvoisesti. Ongelmana on etenkin perustason palvelujen resurssien vähyys. Hoitoon pääsee nopeammin, jos on rahaa maksaa tai kunnon työterveydenhuolto. Perustason ja ehkäisevän toiminnan puutteet heijastuvat erikoispalvelujen isoina menoina.

Hallituksen ajama sote-malli ei tuo ratkaisua näihin ongelmiin. Päinvastoin se pirstoo ja heikentää palveluja, nostaa asiakasmaksuja, lisää eriarvoisuutta ja siirtää julkisten palvelujen rahoituksesta miljardeja yksityiseen bisnekseen. Sosiaalipalveluja laiminlyödään. Työntekijät malli ajaa toistuvien kilpailutusten oravanpyörään, joka hävittää tuhansia työpaikkoja.

Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet kaventuvat entisestään, kun järjestämisvastuu siirretään kunnista maakunnille, jotka alistetaan tiukasti ministeriöiden kontrolliin ja miljardien säästötavoitteille. Maakuntavaltuuston valtaa kaventaa myös tilaajan ja tuottajan roolien eriyttäminen.

 

Mistä Vapaavuori vaikenee

Kun sote-esitys kaatui perustuslakivaliokunnassa viime vuonna toistamiseen, joutui hallitus luopumaan palvelujen yhtiöittämispakosta ja rajaamaan asiakassetelipakkoa erikoissairaanhoidossa. Muuten se piti kuitenkin kiinni linjasta, jolla suurin osa palveluista alistetaan yksityisten firmojen voitontavoittelulle. Juha Sipilän ja Petteri Orpon lehmänkauppa maakuntahallinnosta ja valinnanvapauden nimissä tapahtuvasta markkinaehtoistamisesta on hallitukselle tärkeämpi, kuin uudistukselle alun perin esitetyt tavoitteet yhdenvertaisuudesta, sujuvista palveluketjuista, kustannusten hallinnasta ja demokratiasta.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) on arvostellut maakuntahallintoa siitä, että se vie valtaa Helsingiltä ja muilta isoilta kaupungeilta (ja siis häneltä itseltään). Valinnanvapausmallia vastaan hän ei ole sanonut mitään. Kokoomuksen Elina Lepomäki puolestaan tarjosi sote-vaihtoehdoksi sairausvakuutuspohjaista mallia, jossa ”raha seuraa asiakasta” vielä laajemmin yksityisille markkinoille ja hyvätuloiset saavat paremmat palvelut.

 

Porvarien sote hylättävä

Hallitus vetoaa nyt siihen, että sen esitys on ”pakko” hyväksyä, koska muuten käy vielä pahemmin. Hallituksen esitys heikentäisi kuitenkin julkisia palveluja tavalla, jonka korjaaminen myöhemmin on vaikeaa ja kallista. Markkinaehtoistaminen voi johtaa siihen, että maakunnankin palvelut on joko EU:n kilpailulakien nojalla yhtiöitettävä tai on maksettava yksityisille tuottajille jättikorvauksia sopimusten purkamisesta.

Eduskunnassa oppositio ei ole kyennyt esittämään selkeää vaihtoehtoa. Yhdet haluavat vielä isompia maakuntia. Toiset valinnanvapautta, mutta hitaammin. Opposition uskottavuutta vie sekin, että se on Helsingissä mukana karsimassa lähipalveluja ja valmistelemassa maan laajinta valinnanvapauskokeilua.

 

Uudelta pohjalta

Me kommunistit lähdemme siitä, että lakisääteisissä sote-palveluissa ei ole kyse bisneksestä vaan perusoikeuksista.

Lähellä järjestettävistä palveluista pitää myös päättää lähellä. Ne on syytä tuottaa pääosin kuntien omana toimintana. Missään muussa maassa ei ole siirretty kaikkia sote-peruspalveluja maakuntiin. Tilaajan ja tuottajan eriyttämisestä on luovuttu sielläkin, missä sitä yritettiin.

”Leveämpiä hartioita” tarvitaan erikoissairaanhoidossa ja erityistason sosiaalipalveluissa. Ne on hyvä siirtää maakuntien järjestettäväksi ja rahoitettavaksi valtion toimesta tai progressiivisella maakuntaverolla, joka koskee myös pääomatuloja. Alueellisia eroja on jatkossakin tarpeen tasata valtion rahoitusosuuksien avulla. Maakunnan toiminta ei pidä yhtiöittää, liikelaitostaa tai muuttaa markkinaehtoisiksi.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä tarvitaan yhteyksiä. Ne eivät toteudu kilpailuttamalla eikä byrokratialla vaan kehittämällä itse palvelutyössä moniammatillisia tiimejä ja yhteistyötä.

Asiakasmaksut ja omavastuut ovat Suomessa poikkeuksellisen suuret. Niitä pitää alentaa. Samalla kun julkisia palveluja vahvistetaan, voidaan luopua kela-korvauksista yksityisille yrityksille. Rahaa uudistuksiin löytyy rikkaita verottamalla, työllisyyttä parantamalla ja asemenoja karsimalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kyllä nyt kannattaisi edelleen pistää jäitä hattuun soten kohdalla. Ostammeko sian säkissä?

[Soten] Asiakasmaksuja koskeva lakikin on vielä säätämättä, kirjoittaa Varhila:

"Asiakasmaksujen enimmäismääristä säädettäisiin uudessa asiakasmaksulaissa, joka annetaan ensi syksynä eduskunnalle. Tulevassa asiakasmaksulaissa lähdetään siitä, ettei sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuihin tule kohtuuttomia korotuksia. Asiakkaan taloudellinen asema ei saa olla esteenä palvelujen saamiselle, kirjoittaa Varhila."

Nyt pitäisi siis määrittää sana "kohtuuton":

Asiaa kannattaa kysyä reilut 500 euroa kuukaudessa työmarkkinatukea nettona saavalta työttömältä, jota aktiivimallilla piiskataan saaden hänen tulonsa vielä lähes 5 % pienemmäksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kepu ja Kokoomus ovat nyt eturyhmiensä, eikä kansalaisten, asialla.

Ennenaikaisten vaalien kautta tulisi hakea sellainen sote-malli, joka tyydyttää kansalaisten enemmistöä.

Toimituksen poiminnat