Yrjö Hakanen

Helsingille satoja miljoonia ylijäämää, mutta palveluista tingitään

Kokoomus jyräsi Helsingin budjettineuvotteluissa

Helsingin kaupunginhallituksen tänään hyväksymä budjettiesitys vuodelle 2019 osoittaa järkyttävää piittaamattomuutta asukkaiden tarpeista. Budjettiesitys on yli 260 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta monien palvelujen määrärahoja jopa supistetaan reaalisesti ja asukasta kohti tämänvuotisesta.

Kun useimpien palvelujen nykyiset resurssit ovat riittämättömät ja asukasluku kasvaa nopeasti, on käsittämätöntä, että noin 4,5 miljardin euron budjettiesitykseen tehtiin kaupunginhallituksen neuvotteluissa alle puolen prosentin eli vain 22 miljoonan euron lisäykset. Miksi vihreät, demarit ja  Vasemmistoliitto alistuivat taas kerran kokoomuksen jyräämiksi?

Alibudjetointi jatkuu

Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluihin lisättiin neuvotteluissa 13 miljoonaa euroa, jäävät sote-toimialan määrärahat edelleen jälkeen asukasmäärän, kustannusten ja palvelutarpeiden kasvusta. Jotta palvelut säilyisivät edes nykytasolla, olisi korotuksen pitänyt olla ainakin 40 miljoonan euron luokkaa. Osa vähistäkin rahoista aiotaan lisäksi ohjata ostojen lisäämiseen yksityisiltä palvelujen tuottajilta.

Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen määrärahoihin sovittu 3,5 miljoonan euron lisäys tarkoittaa käytännössä lähikoulujen ja pienten päiväkotien karsimista, oppilasryhmien suurentamista ja ammatillisen koulutuksen katastrofaalisen opettajapulan jatkumista. Kiireellisimpiin tarpeisiin vastaaminen olisi edellyttänyt pikemminkin parin kymmenen miljoonan lisäystä toimialan määrärahoihin.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan rahoituksen pieni lisäys ei riitä turvaamaan lähikirjastoille riittäviä henkilöstöresursseja tilanteessa, jossa uuteen keskustakirjastoon siirtyy kymmeniä työntekijöitä muista kirjastoista.

Eräisiin Helsingin suurimmista ongelmista budjettineuvottelut eivät antaneet mitään. Asuntojen ja tonttien vuokrien nousu jatkuu. Kaupunki ei lisää työllistämistä. Vaatimaton palkkakehitysohjelma ei poista henkilöstön vajausta ja palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Satojen miljoonien ylijäämät

Kaupungin satojen miljoonien eurojen ylijäämät osoittavat, että toisenlaisilla valinnoilla kaupunginhallituksen poliittiset ryhmät olisivat voineet lopettaa palvelujen jatkuvan alibudjetoimisen, parantaa palveluja, kehittää koulutusta, lisätä työpaikkoja ja vauhdittaa koulujen ja muiden tilojen peruskorjausta. Mutta ne valitsivat toisin.

Mihin satojen miljoonien ylijäämiä kerätään? Ovatko esimerkiksi rakennusfirmojen ja kauppaliikkeiden hankkeet uudesta keskustatunnelista tärkeämpiä kuin asukkaiden hyvinvointi?

Tulosennusteen mukaan Helsinki tekee tänä vuonna ylijäämää 320 miljoonaa ja kaupunginhallituksen budjettiesityksen mukaan ensi vuonna kertyy ylijäämää lisää yli 260 miljoonaa. SKP ja Helsinki-listat on toistuvasti esittänyt, että ylijäämistä ohjattaisiin osa palvelujen parantamiseen, työllistämiseen ja muihin asukkaille tärkeisiin kohteisiin.

Tavoitteita, missä resurssit?

Toki budjettineuvotteluissa on sovittu joitain parannuksiakin pormestarin budjettiesitykseen. Rahassa lisäykset ovat pieniä eivätkä riitä, mutta ne tulevat suureen tarpeeseen mm. mielenterveyspalveluissa, ikäihmisten kotona asumisen tuessa, terveysasemilla, lastensuojelussa, toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden edistämisessä, esi- ja perusopetuksen tuessa, asunnottomuuden ehkäisyssä sekä leikkipuistojen ja liikuntapaikkojen kunnostuksessa. Pakilan ja Roihuvuoren nuorisotalojen sulkemista koskeva esitys poistettiin budjetista ja asukastalojen määrärahoihin tulee sentään indeksikorotus. Tekstilinjauksiin tehdyistä muutoksista merkittävin koskee Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman toteuttamisen vauhdittamista, jonka konkretia tosin selviää vasta myöhemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onko kommunisteja Suomessa satoja vai tuhansia?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kommareita löytyy joka junaan. Suurin osa on vain kaappikommareita, jotka vaativat liberaaleja arvoja totalitaristisin keinoin. Esim. melkein kaikki anarkistit ovat kommareita, loput heistä on idiootteja. He vain unohtivat mainita idiooteille, että anarkian luoma valtatyhjiö on tarkoitus täyttää kommunismilla.

Pekka Iiskonmaki

Ainakin ne ovat verenhimoisia.

Toimituksen poiminnat